top of page

Kaj moreš vedeti o Instagramu

Se želiš približati svojim sledilcem preko rednih objav na Instagramu? Ne veš, o čem bi pisala in kdaj objavljala?

Preberi nekaj spodnjih predlogov, ki ti lahko pri tem pomagajo.



Uporaba Instagrama za poslovne uporabnike zahteva načrtovanje, konsistentnost in ustvarjalnost. Predstavljam ti nekaj osnovnih korakov, kako začeti uporabljati Instagram, za promocijo svojega posla.

Ustvari poslovni račun: Če že imaš osebni Instagram račun, ga lahko nadgradiš v poslovnega ali pa ustvariš popolnoma nov poslovni račun. Poslovni račun ti omogoča dostop do dodatnih funkcij, kot so statistike in kontaktne informacije. Profilna slika: Uporabi logotip svojega podjetja ali prepoznavno sliko.

Uporabniško ime: Izberi ime, ki je enostavno, prepoznavno in povezano s tvojim podjetjem. Biografija: Napiši kratek, a informativen opis svoje dejavnosti. Vključi povezave do spletne strani in kontaktne informacije. Določi svojo ciljno občinstvo: Razmisli, kdo so tvoji idealni kupci in kaj jih zanima. To ti bo pomagalo ustvariti ustrezno vsebino. Fotografije: Uporabi visokokakovostne slike in video posnetke. Raznolikost: Objavljaj raznoliko vsebino, vključno z izdelki, storitvami, ozadji podjetja .. Zgodbe: Uporabi funkcijo Instagram Stories za trenutne posnetke in obvestila. Uporabi ustrezne oznake in ključne besede: Dodaj relevantne oznake (#hashtags) in ključne besede v svoje objave, da bodo lažje najdene. Vendar ne pretiravaj, omeji se na nekaj najbolj pomembnih (5-7).

Odgovarjaj na komentarje in sporočila. Sodeluj s sledilci s postavljanjem vprašanj, pozivi k dejanjem in uporabo glasovanj.Redno objavljaj in načrtuj objave: Vzdržuj dosleden ritem objav. Uporabi orodja za načrtovanje, kot je Hootsuite ali Buffer, da si olajšaš delo, ali enostno, tako kot jaz, uporabi sebi prilagojeno Excel tabelo. Uporabi plačljivo oglaševanje: Instagram ponuja možnost plačljivega oglaševanja, ki ti omogoča, da dosežeš širši krog sledilcev in ciljaš na določene demografske skupine. Spremljaj statistike: Uporabi funkcijo Instagram Insights za spremljanje uspešnosti svojih objav. Analiziraj, kaj deluje in prilagodi svojo strategijo. Sodelujte s partnerji: Partnerstvo z drugimi podjetji ali vplivneži lahko poveča tvojo vidljivost in doseže nove sledilce. Promoviraj Instagram račun na drugih platformah: Deli povezave do svojega Instagram računa na svoji spletni strani, v e-poštnih podpisih in na drugih družbenih omrežjih. Bodi potrpežljiva in prilagodljiva: Gradnja sledenja in doseganje rezultatov na Instagramu lahko včasih nekoliko dlje traja. Bodite vztrajni in prilagajajte svojo strategijo glede na učinke.


S pravilnim pristopom in doslednim delom lahko Instagram postane močno orodje za promocijo posla in povečanje ozaveščenosti o tvoji znamki.

Najpomembneje je, da pišeš kakovostne vsebine v svojem stilu, saj je to tisto, kar te loči od konkurence - tvoj način izražanja. Ni nujno, da je besedilo pod fotografijo dolgo, temveč da pritegne pozornost tvojih sledilcev med brskanjem po družbenih omrežjih. V svojo vsebino vključi svoje izkušnje iz prakse, zanimive vsebine, kot so težko dostopne informacije o tvoji panogi, strokovni nasveti in uporabne informacije. Naj ti napišem primer: če se ukvarjaš s kozmetičnimi storitvami, lahko pišeš o negi kože, poteku nege, uporabljenih tehnikah in kakovostni izbiri kozmetike...

Piši tako, da tvoji bralci razumejo napisano besedilo. Ne uporabljaj preveč strokovnih izrazov samo zato, da bi delovalo bolj zapleteno.


Najdi svoj način komunikacije, odloči se ali boš svoje sledilce nagovarjali s "vi" ali "ti," piši kratke in jasne povedi ter se ne boj deliti svojega znanja in veščin. Morda se ti zdi, da je pisanje odličnih vsebin veliko bolj kompleksno, kot si mislila, vendar so, tako kot pri vseh drugih dejavnostih, tudi pri pisanju vsebin najpomembnejši dobra priprava, teoretična podlaga in veliko praktičnih izkušenj - več kot boš pisala, lažje ti bo šlo, in vedno bolj sproščeno se boš počutila pri tem!


Zelo pomembno je, da dobro poznaš svojo ciljno skupino. Pravzaprav je to osnovna smernica, ki te bo vodila skozi pisanje objav in ustvarjanje zanimive vsebine, vključno z vsakodnevnimi story objavami.



Pripoveduj zgodbo, s katero se tvoji uporabniki lahko poistovetijo, in izpostavi, kako jim lahko tvoja rešitev pomaga v praksi. Napiši primere iz svojih izkušenj, mnenja obstoječih strank, rezultate (pred/po), deli ocene uporabnikov.

Izpostavi svoje prednosti: v čem si drugačna in boljša od konkurence? Objave izkoristi za podrobno predstavitev svojih izdelkov/storitev. Vendar ne bodi preveč prodajno naravnana, saj so za to oglasi, ne objave. Deli video, kjer pokažeš, kako se tvoji izdelki/storitve uporabljajo, kako delujejo in podobno. Postavi vprašanja, s katerimi lahko sprožiš razpravo pod objavo, na primer: "Kakšne izkušnje imate z XZY kremo za obraz?"; "Tudi vam lasje zadnje čase zelo izpadajo? ..."

Uporabi klic k akciji (CTA). Facebook in Instagram ti omogočata, da v objave dodaš klic k akciji, na primer klik na sporočilo, da te sledilci hitro kontaktirajo. Bodi dosledna pri odgovarjanju na njihova sporočila. Lahko jih avtomatiziraš, vendar se, ko boš imela več časa, posveti bolj podrobnim odgovorom na vsa prejeta sporočila. Dodaš lahko tudi povezavo, ki jih bo pripeljala na tvojo spletno stran.

Ne pozabi na Reels objave! Eksperimentiraj in objavljaj različne vsebine iz vsakdanjega življenja, kratke in zanimive posnetke. Bodi pozorna, da je razmerje strani Reelsa enako kot za story objave (9:16). Izberi prikazno sliko in uporabi ključne oznake v opisu. Na glavnem zidu bo slika prikazana v razmerju 1:1, vendar se ne obremenjuj s tem. Pomembno je, da čim več ljudi pogleda tvoje videoposnetke, v zavihku videoposnetkov pa so vse video objave avotmatsko prikazane v razmerju 9:16.



Piši berljive besedilne vsebine. Preberi napisano besedilo dva krat in se postavi v vlogo bralca, ter premisli, če bi drugi dojeli bistvo napisanega. Uporabi zmerno število emojiev in dodaj presledke med daljšimi besedili, da bodo bolj privlačni in enostavni za branje. Z velikimi tiskanimi črkami lahko izpostaviš besede, ki meniš, da so ključne v objavi. Načrtuj svoje objave. Orodje Meta ti omogoča, da načrtuješ mesečne objave za Facebook in Instagram. To ti bo prihranilo veliko časa in stresa. Pripravi fotografije/grafike ter besedilo vnaprej. Uporabiš lahko tabelo v Excelu za boljši pregled in določanje vrstnega reda fotografij. Nato jih preprosto kopiraš in preneseš v Meto in določiš datum ter uro objave.


Klikni in prevzemi svoje DARILO.

kenova-plan objav
.pdf
Download PDF • 127KB

Statistika je pomembna. Naredi mesečni pregled dosega objav, da ugotoviš, katere objave so imele večji odziv in angažiranost. Na ta način boš lažje ugotovila, kaj je tvojim sledilcem všeč in kaj ne. Uporabi te informacije za naslednje objave in se osredotoči na vrsto besedila ali fotografij, ki so imele večji odziv.

Vsakodnevne story objave ti ponujajo neskončno možnosti za objavljanje. Uporabi vse, kar ti ta način komunikacije omogoča. Dodaj vprašanja, naredi ankete, dodaj #, lokacijo, link do web strani.... Story objave so tvoj najboljši prijatelj v komunikaciji s sledilci. Uporabi jih.


Želim ti veliko uspeha.

Antonela




101 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page