top of page

Vadba doma

Rada bi s tabo delila svoje izkušnje o vadbi doma, ki je v zadnjih petih letih postala ključni del mojega vsakdana. Vem, kako pomembno je, da skrbimo zase in svoje telo, zato si vsak dan najdem čas, da nekaj naredim za boljše počutje.


Vse vadbe izvajam v svoji mali dnevni sobi, kjer je omejeno prostora, a nikoli nisem pustila, da bi me to ustavilo. Z nekaj preprostimi pripomočki in brezplačnimi aplikacijami sem odkrila svoj osebni raj vadbe.


Morda te zanima, katere so te brezplačne aplikacije, zato ti bom jih zaupala. Za jogo uporabljam Asana Rebel, za cardio vadbe pa FitOn.


Asana Rebel je kot moj osebni učitelj joge. Pozitivne lastnosti joge so ogromne. Vadba joge krepi telo in duha, povečuje gibljivost, izboljšuje držo ter pomaga pri sprostitvi. V svetu hitrega tempa, v katerem živimo, je joga kot prava oaza miru. S poudarkom na dihanju in telesnih položajih se znebimo stresa, uravnavamo energijo in ohranjamo notranjo harmonijo.


S FitOn aplikacijo pa se lahko poglobiš v cardio vadbe. Prednosti te vadbe so neverjetne. Krepiš srce in ožilje, povečuješ vzdržljivost ter tudi kuriš kalorije. Vadbe, ki vključujejo cardio elemente, so odlične za vzdrževanje telesne kondicije in izgubo odvečnih kilogramov. Po takšni vadbi se počutim polna energije in pripravljena na nove izzive.


Razlika med jogo in cardio vadbo je očitna. Joga je bolj umirjena in se osredotoča na notranjo moč, gibljivost in sprostitev. Cardio vadba pa je bolj dinamična, saj vključuje hitrejše gibe, ki povečujejo srčni utrip. Obe vrsti vadbe sta odlični, a različni v svojih koristih. Joga je popolna za tiste dni, ko potrebuješ sprostitev in bolj umirjeno vadbo, medtem ko je cardio vadba odlična, če želiš povečati svojo telesno kondicijo.

Prednost vadbe doma je neverjetna. Ne potrebuješ drage opreme ali članstva v telovadnici, da bi skrbela za svoje telo. Vadba doma je cenovno ugodna in prilagodljiva, kar pomeni, da jo lahko prilagodiš svojemu urniku in potrebam. Optimalna količina vadbe na teden je odvisna od posameznika, vendar se sama trudim vaditi vsaj petkrat na teden, saj tako ohranjam ravnovesje med jogo in cardio vadbo. Moj urnik za vadbo je po navadi zgodaj zjutraj med 5.30 in 6.00, takrat mi najbolj ustreza joga.


Ob lepem vremenu se najrajši odpravim v gozd tekat med 7-10 km. Ob večerih med 20.00 in 21.00 pa naredim cardio vadbe. Moje vadbe doma trajajo med 20 in 35 min. Ne znam ti opisati, koliko mi to pomeni ter kako dobro se počutim po končani vadbi. Od kdaj redno telovadim in skrbim za svojo prehrano in redne obroke, nimam težav s težo. Dnevno zaužijem 4 do 5 obrokov. Malico, kosilo in sladico si vedno pripravim zjutraj po jogi in si jih dam v posodice ter nesem v službo. Zato nikoli ne naročujem hrane in jem po restavracijah.


Poleg vadbe je pomembno tudi pitje zadostne količine vode. Hidracija je ključna za ohranjanje energije in zdravja. Zato ne pozabi na svoj kozarec vode pred, med in po vadbi. Ker velikokrat pozabim spiti zadostno količino vode čez dan, sem odkrila brezplačno aplikacijo Water Reminder, ki me na vsako uro opomni, da moram spiti kozarec vode.


Vadba doma je postala moj zaveznik na poti k bolj zdravemu in vitkemu življenju. Upam, da te je moja izkušnja navdihnila, da se lotiš vadbe tudi sama. Vem, da nam včasih zmanjka motivacije, ampak sem prepričana, da če se nekaj odločiš, da znaš svojo obljubo sama sebi tudi izpeljati do konca. Po treh tednih ti bo to že postala navada in boš začela opažati blagodejne učinke kratkih vadb doma.


Alenka S. me je spodbudila, da sem pripravila preglednice za vadbo. Klikini na spodnji gumb in si poljubno natisni: plan in načrtovalec vadb ter z izpolnjevanjem tabel spremljaj rezultate.


Plan vadbe Kenova
.pdf
Download PDF • 1.47MB

Želim ti lep in čudovit dan

Antonela

129 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page