top of page

Planiranje obrokov + DARILO

Želiš se zdravo prehranjevati? Opažaš, da ti določena hrana ne ustreza in ne veš zakaj? Kaj ti lahko pomaga v načrtovanju obrokov? Odgovore na ta vprašanja najdeš v nadaljevanju...

Dovoli mi, da ti predstavim svoj način organizacije obrokov in predstavim kako lahko ugotoviš katera prehrana ustreza tebi.

Na koncu bloga te čaka DARILO.


Potrebovala sem veliko časa, da sem prišla do zaključka kaj moje telo dobro prenaša in kaj ne. Dnevno imam 6-7 obrokov in ne uživam hrano, ki ni priporočljiva za mojo krvno skupino (o tem več spodaj). Pred odhodom v trgovino pripravim nakupovalni seznam živil po planu obrokov, ki ga vnaprej pripravim. Vsak dan se uspem organizirat, da si obroke čez teden pripravim prej. Največ krat jih pripravim zjutraj, saj se zelo zgodaj zbujam, če pa imam namen pripravit obroke za več dni, potem se rajši lotim tega zvečer. Hrano shranim v plastične ali steklene posodice, odvisno od tega kaj sem in koliko pripravila.

Prvo pravilo, ki ga imam je ZAJTRK. Takoj, ko se zbudim v roku pol ure morem nekaj pojesti. Prvo spijem do pol litra limonade potem si pripravim skledo kosmičev (100g) z mandljevim mlekom, kakavom in poljubnim sadjem. Včasih si naredim jajčke, ali pa kruh z drožmi na katere namažem maslo in med, ampak to bolj čez vikend.


Vsak dan si pripravim tri obroke za v službo. Zvečer prej si skuham kosilo, zjutraj pa pripravim malice.

Torej, MALICA 1, ki jo nesem v službo, so tudi ovseni kosmiči, le da dodam drugo sadje in vaniljeve proteine.

Za KOSILO si pripravim različno npr. zelena solata s feta sirom, tuno, popečena zelenjava in zraven pirine vaflje z sirnim namazom; tortilje na 101 način (z lososom, sirom, piščančjo salamo, piščancem, zelenjavo, tuno...), naribana kuhana rdeča pesa z feta sirom in naribanim korenčkom; jajčke, piščančje meso...

Potem sledi sladka MALICA 2, zjutraj si pripravim chia semena, pirine napihnjence, sadje in vse to polijem z proteinskim čokoladnim pudingom, ali kakšne čokoladne smoothie.

Ko pridem domov iz službe, si najrajše pripravim PRIGRIZEK, na krekerje namažem kakšen namaz in dodam salamo, da lahko izdražim do večerje. Za VEČERJO pojem jajčke, sladki krompir, sendvič, tortilja čips, kozice, losos....


Leta sem imela težave z prenašanjem določene hrane, zato sem se lotila raziskovanja in prišla do prehrane po krvnih skupinah. Od kdaj se tega držim, nimam več problemov s prebavo, napihnjenostjo, težo in kar mi je najbolj pomembno - lahko veliko jem in brezskrbno uživam v hrani, ki jo moje telo dobro prenaša.

Spodaj vam prilagam osnove prehrane po krvni skupini.


Vir spodnjega besedila je https://drclark.si/ , kje so do potankosti razložili kaj ustreza in kaj ne za določene krvne skupine.

Krvna skupina A

Prehrana na osnovi zelenjave. Izredno občutljivi na vso industrijsko predelano hrano, ki je za krvno skupino A polna strupov. Poiskati morajo svežo, naravno, biološko predelano - predvsem zelenjavo.


Za doseganje optimalnih rezultatov, mora krvna skupina A izločiti meso. Lahko je zmerne količine morske hrane 3-4x tedensko, tolerira majhne količine fermentiranih mlečnih proizvodov, izogibati pa se mora vsega iz polnomastnega mleka, omejiti mora tudi jajca.


Izbira za skupino A mora biti jogurt, kefir, nemastna kisla smetana. Surovo kozje mleko in sojino mleko sta dobra zamenjava za kravje mleko. Potrebujejo zelo malo maščob za optimalno funkcioniranje, žlička olivnega olja na solati ali zelenjavi pa pomaga pri prebavi. Številna semena in oreščki: bučna semena, semena sončnice ter mandlji in orehi so dobra za krvno skupino A, saj se za njo priporoča izredno malo živalskih beljakovin - oreščki in semena pa so pomemben vir beljakovin.

Dobro prenaša fižol in stročnice, ter zrna in žita in jih lahko zauživajo večkrat dnevno. Morajo jesti sadje 3x dnevno. Večino sadja je dovoljenega, cilj je bolj alkalno: jagode, slive.

Krvna skupina 0

Razvija se z živalskimi beljakovinami in intenzivno fizično aktivnostjo. Biološko rdeče meso, govedina, jagnjetina, goveja jetra in divjačina kot primarni vir beljakovin. Dovoljena tudi puran in piščanec. Bolj kot je življenje stresno in več kot ste fizično aktivni, več beljakovin potrebujete.


Morska hrana je druga vrsta najbolj koncentriranih živalskih beljakovin in je odlična za krvno skupino 0. Telo ni kreirano za presnovo mlečnih proizvodov, lahko povzročajo vnetja in pridobivanje teže zaradi vsebovanega sladkorja.


Jajca so delno sprejemljiva, so bogata z DHA, maščobno kislino, ki je nujna za pravilno delovanje živčnega in imunskega sistema. Odlično se odziva na številna olja. Zelo se priporočata olivno in laneno olje. Odličen vir rastlinskih beljakovin najdejo v nekaterih oreščkih in semenih.


Zelo slabo presnavlja fižol. Praktično ni zrn in žit, ki bi bila dobra za krvno skupino 0. Številna povzročajo vnetja, težave s prebavo in zmedejo hormonsko ravnovesje. Nobenih proizvodov iz pšenice!

Na voljo ogromno zelenjave, vseeno potrebno nekaj pozornosti: zelje, brstični ohrovt in cvetača lahko podrejo črevesno ravnovesje in motijo delovanje ščitnice.

Jajčevci in krompir pri krvni skupini 0 povzročijo vnetja zaradi vsebnosti lektinov. Lektini koruze lahko motijo pravilno delovanja inzulina - sladkorna bolezen in debelost.

Na voljo ogromno čudovitega sadja. Odlične so slive, fige... na splošno temno rdeče in modro sadje krvni skupini 0 omogoča bazičnosti organizma.

Krvna skupina B

Krvna skupina B ima korist od izbranih vrst mesa. V primeru utrujenosti ali oslabljenega imunskega sistema, mora jest rdeče meso, kot je: jagnjetina ali zajec, večkrat tedensko, bolj kot govedino ali purana.


Piščanec vsebuje v svojih mišičnih tkivih lektin, ki pri krvni skupini B povzroča aglutinacijo. Puran ali fazan je veliko boljša izbira. Uživa v morski hrani, posebej v ribah iz oceanov - polenovka in losos.


Krvna skupina B je edina, ki lahko zares uživa v raznovrstnih mlečnih proizvodih. Razlog za to je ta, da je primarni sladkor pri antigenu krvne skupina B laktoza, povsem enak sladkor, kot ga najdemo v mleku. Zato mleko krvni skupini B izboljša prebavo in pospeši rast prijaznih bakterij v črevesju.


Jajca so za krvno skupino B priporočljiva, saj ne vsebujejo lektina, ki ga ima mišično tkivo piščancev. Olivno olje omogoča pravilno prebavo. Potrebno se je izogibati sončničnega, sezamovega in koruznega olja, saj poškoduje prebavni trakt skupine B.

Večina oreščkov in semen je nevtralnih za krvno skupino B, vendar pa arašidi, sezamova, sončnična semena vsebujejo lektine, ki jih krvna skupina B ne sprejema in povzročajo vnetja in probleme s prebavo.

Lahko je nekatere stročnice in fižol, vendar številne vrste: leča, čičerika, pinto fižol...

Pšenica za krvno skupino B, če je dobrega zdravja, nebi smela biti problem, čeprav je v osnovi ne tolerira dobro.

Morajo se izogibati rža. Koruza in ajda najbolj pripomoreta k pridobivanju teže skupine B. Iz prehrane popolnoma izločite PARADIŽNIK! Izogibati se je potrebno tudi OLIV in KORUZE. Za vso ostalo zelenjavo je krvna skupina B odlična.

Krvna skupina AB

AB ne proizvaja dovolj želodčne kisline za učinkovito razgradnjo živalskih beljakovin, če so te v prevelikih količinah. Ključ je torej velikost porcije in pogostost.


Izogibati se je potrebno dimljenega ali prekajenega mesa ali rib. Lahko uživajo mlečne proizvode, posebej jogurt, kefir in kislo smetano, saj prispevajo k zdravi črevesni flori.

Jajca so zelo dober vir beljakovin za skupino AB. Olivno olje je odlično, lahko uporabljate tudi ghee, orehovo olje pripomore k čiščenju celic.

Oreščki in semena se ne priporočajo najbolj za skupino AB. Fižol in stročnice visoka vrednost lektinov, majhen izbor, priporoča se soja in tofu.

Generalno so za skupino AB žita priporočljiva, celo pšenica, vendar v zmernih količinah. Potrebno se je izogibati ajde in koruze, boljša izbira oves in rž.

Sveža zelenjava je pomemben vir snovi, ki omogočajo obrambo pred rakom in kardiovaskularnimi obolenji. Mora jesti večkrat dnevno. Ima izredno širok izbor koristne zelenjave - vse, kar je dobro za skupini A in B. Poudarek na sadju, ki je bazično: grozdje, slive in jagodičevje. Za skupino AB ni primeren mango in guava, ananas pa je odličen, ravnotako limone, saj pomagajo pri prebavi in čistijo sluz. Lektini v banani motijo prebavni sistem AB skupine. Zamenjajte jih z drugim virom kalija: marelice, fige in določene melone.


Zdaj je na vrsti tvoje DARILO. Klikni na spodnjo datoteko in prenesi svoj tedenski plan obrokov, ki vsebuje tudi tabelo za nakupovalni seznam.



plan_obrokov
.pdf
Download PDF • 224KB

Tako, kot si organizirana v planiranju poslovanja, si vzemi čas in si organiziraj tudi svoje obroke, telo ti bo hvaležno.


Upam, da sem ti v blogu dala informacije, ki ti bodo pomagale v zdravem načinu prehranjevanja ustreznem le zate.

Tedenski plan obrokov ti bo pomagal v načrtovanju in organizaciji prehrane skozi teden.


Koliko dnevno telovadim in kako najdem čas za gibanje, pa v naslednjem blogu.


Novosti lahko spremljaš na Instagram profilu


Želim ti čudovit dan

Antonela




260 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page